Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Η ΚΡΥΦΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΟΘΟΝΗΣ


Χίτσκοκ

Ο κινηματογράφος είναι αναμφίβολα παιδί του κλασικού μυθιστορήματος. Οι ολοζώντανες σκηνές των μεγάλων έργων του 19ου αιώνα ενθάρρυναν την φαντασία των κινηματογραφιστών που με την σειρά τους πήραν την σκυτάλη των μεγάλων αφηγήσεων δημιουργώντας την έβδομη τέχνη. Η εικονική πραγματικότητα του σινεμά μοιάζει εν πολλοίς με εκείνη της λογοτεχνίας, έστω και αν της λείπει το βάθος της ανθρώπινης ψυχής.

Βισκόντι
Μεγάλοι δημιουργοί όπως ο Βισκόντι

ανασύστησαν τον μυθιστορηματικό διάκοσμο με θαυμαστή ακρίβεια, ενώ άλλοι όπως ο Χίτσκοκ προέβησαν σε ψυχολογικές παρατηρήσεις μέσω κινηματογραφικών συνειρμών. Ο Μπέργκμαν σκηνοθέτησε συναρπαστικούς μύθους και ο Μπουνιουέλ καταστρατήγησε την νοημοσύνη του θεατή με τις σουρεαλιστικές προεκτάσεις του.

Λουίς Μπουνιουέλ
Ο ιταλικός νεορεαλισμός αποθέωσε την ελάχιστη υποκριτική και το χολυγουντιανό σύμπαν έπλασε ακατάλυτους μύθους που μας συντροφεύουν. Στα πρόσωπα των μεγάλων ηθοποιών καλοπροβαρισμένες εκφράσεις και βλέμματα άνοιξαν στιγμιαία τις πύλες της ανθρώπινης ψυχολογίας, ενώ μεγάλα και μικρά πλάνα καταγράφηκαν για πάντα στη συνείδησή μας.
Στο λυκαυγές του 21ου αιώνα, η κρυφή γοητεία
της μεγάλης οθόνης παραμένει αναλλοίωτη…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου